top of page

ЧИ ШКІДЛИВО СИДІТИ НОГА НА НОГУ?

Що відбувається з нашим тілом, коли ми сидимо нога на ногу?

І чому багатьом здається, що відмовитися від такого положення ніг просто неможливо, вони самі складаються і іноді переплітаються? Усьому є пояснення.

Звикаючи до шкідливого сидіння “нога на нозі”, людина створює небезпеку насамперед для своїх суглобів та кровообігу. І ризики дуже серйозні.

Тим часом дискомфорт у спині іноді є причиною позивів закинути ногу на ногу, особливо коли людина довго сидить чи ходить. Ті, у кого є явні проблеми з хребтом, такі як остеохондроз, викривлення, грижа хребетного диска чи артроз міжхребцевих суглобів, люблять сидіти зі схрещеними ногами.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ХРЕБТОМ, КОЛИ ЛЮДИНА СИДИТЬ ЗІ СХРЕЩЕНИМИ НОГАМИ?

Втомлена спина (особливо від сидячої роботи) прагне перерозподілити навантаження, зняти напругу з м'язів. І така поза дійсно допомагає зняти втому, але на дуже короткий час.

Якщо людина довго сидить, не приймаючи шкідливого положення з однією ногою над іншою, то спина своїми м'язами сприймає такий стан як «вертикальний», за винятком нижніх відділів та кісток тазу, навантаження на які збільшується вдвічі, в порівнянні зі стоячим становищем.

Якщо людина сидить зі схрещеними ногами, вісь тіла зміщується, навантаження перерозподіляється. Спостерігається помірна ротація хребців у нижньому відділі хребта, кістки таза розташовані під різним кутом по відношенню до хребта та навантаження не тільки на м'язи спини, а й на діафрагму.

Суглоби, м'язи та зв'язки швидко починають напружуватися. Якщо сидіти в такій позі часто, то прогресують усі проблеми зі спиною – остеохондроз, протрузії та грижі.

ЩО ЩЕ РОБИТЬ З НАМИ ПОЗА НОГА НА НОЗІ?

Венозні набряки з'являються на нижніх кінцівках. Якщо вже є варикозні вени, поза сильно погіршує їх перебіг. Також порушується нормальний приплив крові до органів малого тазу. Короткочасно підвищується артеріальний тиск.

У положенні «нога на нозі» травмуються колінні суглоби, спостерігається також ураження малогомілкових нервів, відбувається здавлення нерва та судин. Згодом людині стає важко згинати стопу, з'являється оніміння і поколювання в гомілці.

ЯК ПОЗБУТИСЯ ШКІДЛИВОЇ ​​ЗВИЧКИ СИДІТИ ІЗ СХРЕЩЕНИМИ НОГАМИ ТА УСУНУТИ ШКІДЛИВІ НАСЛІДКИ?

  • ЗБІЛЬШТЕ ФІЗИЧНУ АКТИВНІСТЬ. Дотримуйтесь правильного положення ніг, свідомо звикаючи до безпечного стану.

  • ВПРАВИ ДЛЯ СПИНИ. Чим краще почувається ваш хребет і м'язи спини, тим менше вам захочеться схрестити ноги. Такою є фізіологія. Зміцнюйте м'язи, регулярно робіть масаж і стежте за поставою.

  • Сидячи і працюючи, РОБІТЬ ПЕРЕРВУ буквально щогодини щонайменше 5 хвилин. Зручно користуватись таймером, а також програмувати нагадування на смартфоні.

  • МОНІТОР ПОВИНЕН РОЗТАШОВУВАТИСЬ НА РІВНІ ОЧЕЙ безпосередньо перед робочим місцем, без нахилу.

! ЦІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДОПОМОЖУТЬ ЗНИЗИТИ НАПРУГУ У М'ЯЗАХ СПИНИ



bottom of page