top of page

#СИНДРОМЛЮБОВІ. СВІТОВИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З СИНДРОМОМ ДАУНА

У 1866 році британський лікар Джон Ленгдон Даун вперше описав синдром Дауна. Походження цього синдрому полягає в генетичній аномалії, після чого в організмі людини присутня на одну хромосому більше, не 46 - як належить, а 47.

У 2006 році було прийнято Міжнародний день людини із синдромом Дауна. Оскільки в 21 хромосомі спостерігається патологія у вигляді трисомії (наявності трьох гомологічних хромосом замість пари), то така гра цифр стала причиною вибору 21 березня для цього дня.

? ЯКА ТЕРМІНОЛОГІЯ ВІРНА

Оскільки суспільство гостро реагує на термінологію, правильним буде формулювання «Людина із синдромом Дауна». Адже на першому місці буде «людина», а подальше свідчить про певну особливість. Ці люди не є хворими, не страждають, і, головне, вони не є жертвами.

? ЧИ ЗДАТНІ НАВЧАТИСЬ ЛЮДИ З СИНДРОМОМ ДАУНА

Через дослідження цього питання в спеціалізованих установах з'явився міф, що діти з цією особливістю погано піддаються навчанню. Але ж вони не взяли до уваги той факт, що основний стимул для розвитку – батьківська підтримка та любов, у таких закладах відсутня. Дітки, що живуть у сім'ях, до року самі сідають, до двох ходять, трохи пізніше починають самостійно їсти ложкою і говорити перші слова, в чотири виявляють свій характер. Більше того, ці дітки готові і можуть ходити до садка, школи та навчатися. Іноземні мови, робота з комп'ютером і навіть спорт їм підвладні, головне наявність допоміжних факторів в особі близьких людей.

? СИНДРОМ ДАУНА ВИНИКАЄ ЧЕРЕЗ АСОЦІАЛЬНУ ПОВЕДІНКУ БАТЬКІВ

Генетична випадковість виникає незалежно від клімату, національності, способу життя батьків, звичок чи харчування. Набір хромосом батьків відповідає нормі.

? ЧИ НЕБЕЗПЕЧНІ ТАКІ ЛЮДИ

Агресія, неконтрольована поведінка та різка зміна настрою – це виключно міф для людей із синдромом Дауна! Саме ці діти, а потім і люди, показують найчистіше кохання, їхня поведінка до милого добра і ласкава. Звичайно, як і в будь-якої людини, їм властивий прояв характеру та мінливого настрою.

Найвідоміші люди із синдромом Дауна – Карен Гаффні, керівник некомерційної організації з адаптації людей з обмеженими можливостями, почесний доктор Університету Портленда. Пабло Пінеда – іспанський актор, який отримав «Срібну раковину» за найкращу чоловічу роль; Тім Харріс - редактор і власник ресторану, де крім традиційних страв Тім дарує обійми своїм відвідувачам; Рональд Дженкінс – популярний музикант та композитор.

! ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА МОЖЛИВОСТІ, А НЕ ОБМЕЖЕННЯ

bottom of page