top of page

МІФ ЧИ ПРАВДА, ЩО ВІДСУТНІСТЬ СНІДАНКУ ПРОВОКУЄ ВАГУ?

«Сніданок - найважливіший прийом їжі в день». Цей міф проник у суспільство.

По-перше, жоден прийом їжі не можна назвати «найважливішим прийомом їжі за день». Охарактеризувати цей прийом їжі як найважливіший - нерозумний підхід. Проте є кілька загальновизнаних істин, які, можливо, сприяли шануванню сніданку. При розгляді цих уявлень стає ясно, що деякі з них зовсім не заслуговують на довіру і не підтверджуються доказами.

? ЧИ ДАЄ СНІДАНОК «СТАРТ» МЕТАБОЛІЗМУ

Прийом їжі ініціює різні біологічні процеси, пов'язані з травленням, що призводить до підвищеної витрати енергії, відомої як дієтичний термогенез (ДІТ). Отже, сніданок запускає ваш метаболізм.

Нещодавнє дослідження навіть показує, що ця підвищена витрата енергії більш виражена вранці, ніж ввечері. ДІТ є частиною їжі, яку ми їмо. Для нормального раціону це лише близько 10 відсотків споживаної енергії. Більші рівні білка можуть збільшити це число, але навіть у цьому випадку ДІТ становить лише 15% того, що ви їсте.

Але, можливо, крім посиленого метаболізму в результаті травлення є ще щось. Нові дані, опубліковані в Журналі клінічного харчування, показали, що ті, хто снідає, витрачають більше енергії на фізичну активність (особливо вранці), аніж ті, хто починає день із голодування. Таким чином, пропуск сніданку змушує людей почуватися менш енергійними, тому вони знижують рівень своєї фізичної активності, не усвідомлюючи цього.

? ЧИ ПОЧУВАТИМЕТЕСЯ БІЛЬШ ГОЛОДНИМ, ЯКЩО ПРОПУСТИТЕ СНІДАНОК

Ми знаємо, що відсутність сніданку робить мозок сприйнятливим до смачних продуктів, і що люди часто їдять більше за обідом, якщо вони не снідали. Але більшість досліджень показують, що пропуск сніданку призводить до меншого загального споживання енергії протягом дня, ніж сніданок. Таким чином, хоча більший голод можна компенсувати під час обіду, ефект від пропуску сніданку, мабуть, не достатньо великий, щоб люди перевищували дефіцит калорій, створений вранці голодуванням.

? ЧИ НАБИРАТИМЕТЕ ВИ ВАГУ, ЯКЩО ПРОПУСТИТЕ СНІДАНОК

Пропуск сніданку був пов'язаний зі збільшенням ваги та збільшенням жирових відкладень з часом. Але це не обов'язково означає, що перепустка сніданку призводить до набору ваги. Декілька досліджень (де людям випадково призначають певну поведінку, наприклад, снідають вони чи ні) не знайшли доказів на підтримку цієї гіпотези. Всупереч на поширену думку, що перепустка сніданку призводить до ожиріння, експерименти, спеціально розроблені для встановлення причини та слідства, не надали доказів того, що перепустка сніданку призводить до набору ваги.

? ОТЖЕ, ЧИ ВАРТО СНІДАТИ

Чи не йдете ви на роботу без щільного сніданку або віддаєте перевагу філіжанці кави, майте на увазі, що обидві сторони мають свої переваги, і відповідь не така проста.

Якщо ви відчуваєте голод ранком і любите снідати, їжте здоровий сніданок. Найкраще їсти сніданок, багатий на білок.

Однак, якщо ви не відчуваєте голоду вранці й вам не потрібний сніданок, не їжте його. Все просто!)

! ПРИСЛУХАЙТЕСЬ ДО СВОГО ОРГАНІЗМУ

bottom of page