top of page

АТЕРОСКЛЕРОЗ СУДИН

Атеросклероз та пов'язані з ним серцево-судинні захворювання настільки поширені, що його визначили як одну із глобальних епідемій, характерних для нашого часу. І якщо ще десять років тому атеросклероз був ознакою старості через нездоровий спосіб життя, то він уже наближається до нас дедалі раніше з загрозою інфаркту, інсульту, ішемічної хвороби серця навіть у молодих людей.




? ЩО ТАКЕ АТЕРОСКЛЕРОЗ

Причиною атеросклерозу є ураження внутрішнього шару великих та середніх артерій, де утворюються бляшки з жирових речовин, сполучної тканини та відкладення кальцію.

Це повільний процес, що розвивається роками й призводить до склерозування (ущільнення) артеріальної стінки. На пізніших стадіях пошкодження стінок судин викликає проблеми з кровопостачанням (при звуженні) і призводить до умов утворення тромбів (які можуть закоркувати судину).

? ЯКІ НАСЛІДКИ

Залежно від області, де локалізуються атеросклеротичні зміни судин, можуть уражатися серце, головний мозок, нижні кінцівки, нирки, грудна і черевна аорта. Відповідно з'являються такі симптоми: біль за грудиною при фізичній або емоційній напрузі, відчуття задишки, слабкість і запаморочення, серцебиття, гіпертонія, проблеми зі слухом, проблеми з пам'яттю, головний біль і безсоння, похолодання кінцівок, труднощі при ходьбі.

Коли атеросклероз сильно вражає судини серця, це може призвести до серцевого нападу, а при ураженні мозкових артерій - до церебрального тромбозу з частковим паралічем. Гангрена може розвинутись при атеросклерозі нижніх кінцівок. У міру прогресування атеросклеротичних змін може виникнути ниркова недостатність.

? ЯКІ ЧИННИКИ РИЗИКУ

Сучасний нездоровий спосіб життя - з великою кількістю стресів, відсутністю достатнього руху і неправильним режимом харчування, призводить до порушення обміну речовин.

Ожиріння і проблеми з обміном речовин призводять до все більш частого (і в більш ранньому віці) виникнення високого рівня холестерину, який входить до основних факторів ризику атеросклеротичних змін судин.

Внаслідок порушення жирового обміну в судинах накопичуються жирові речовини у вигляді бляшок. Атеросклеротичні бляшки звужують артерію, на внутрішній стороні судин з'являються відкладення холестерину, стінка судини втрачає еластичність.

Іншими факторами ризику появи атеросклерозу є: спадковість, цукровий діабет, захворювання печінки, порушення діяльності залоз внутрішньої секреції, підвищений артеріальний тиск, куріння, прийом деяких лікарських засобів та ін.

! ПОЧИНАЙТЕ УЖЕ ПІКЛУВАТИСЬ ПРО СВОЄ ЗДОРОВ’Я


bottom of page