Пам'ятаєте, як у дитинстві бабуся казала, що запивати їжу шкідливо? Шкідливо – значить шкідливо, на жаль, цей стереотип ми перенесли в доросле життя.
Таке твердження ґрунтувалося на тому, що вживання води та інших рідин може порушити процес травлення. Як би логічною причиною є зниження концентрації кислоти, яка грає одну з головних ролей при перетравленні їжі, тому слід відмовляти собі в бажанні запивати їжу водою.
Чи так це? Для отримання відповіді-пропоную розглянути цей процес з наукового погляду.
❓ЩО КАЖУТЬ ФАХІВЦІ
Перетравлення їжі починається ще в роті, де ферменти слини розпочинають процес розщеплення складних вуглеводів. Далі їжа потрапляє у шлунок, де починається знайомство із соляною кислотою та іншими ферментами. Наступний етап – рух у тонкій кишці, де проводиться основна переробка їжі. Процес травлення закінчено, а залишки їжі залишають організм.
Що ж до думки про зниження концентрації шлункового соку - на щастя, наш організм досить "розумна машина", яка відмінно справляється з контролем необхідного рівня кислотності з або без вживання води. До того ж, вчені підтвердили:
❗ ВОДА НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ШВИДКІСТЬ ТРАВЛЕННЯ І ЗАЛИШАЄ ШЛУНОК НАБАГАТО ШВИДШЕ ЇЖІ.
❓СКІЛЬКИ СЛІД ВИПИВАТИ ВОДИ НА ДОБУ
Єдиної відповіді для всіх не існує, оскільки ґрунтується він на веденні способу життя, активності, кліматі, харчуванні, стані здоров'я та інших, не менш важливих факторів.
Прийнято вважати умовною нормою від 1,5 л до 3 л або 30-40 мл на кг ваги рідини на день.
Але варто пам'ятати – багато – не завжди добре!
❓ЗАПИВАТИ АБО НЕ ЗАПИВАТИ ЇЖУ
Зазначимо кілька незаперечних фактів:
✅ Рідина залишає шлунок протягом 15-20 хв, що у рази швидше, ніж їжа
✅ Шлунковий сік виробляється в тій кількості та концентрації, яка необхідна для перетравлення їжі, незалежно від потрапляння рідин
✅ Травні ферменти, незалежно від наявності води в шлунку, впливають виключно на їжу
✅ Така їжа як: супи, овочі, фрукти мають великий відсоток води, що говорить про те, що вода у шлунку передбачена фізіологією
✅ Вода дозволить збільшити обсяг їжі, шляхом набухання, почуття насичення наздожене нас раніше, а кількість з'їденої їжі буде меншою, особливо корисний лайфхак тим, хто контролює свою вагу
✅ Рідина змочує їжу, а це забезпечує її ковзання стравоходом, що важливо при деяких захворюваннях
Для здорової людини рекомендація проста - якщо організм вимагає запити їжу - нічого страшного в цьому немає, головне вибирайте правильні напої і в розумній кількості!
Якщо інших протипоказань немає – спочатку спробуйте, чи це комфортно для Вас, а потім приймайте рішення.
Comments